Kattungar till salu - turkisk van

Information om turkisk van

Turkisk van, eller ”turk” som den ofta kallas, har rykte om sig att den tycker om att bada (inte att förväxlas med “badas” som ju är en helt annan sak). Detta rykte stämmer in på en del ”turkar” men inte på alla – de flesta ”turkar” tycker dock om att leka med vatten.

Den är nyfiken, livlig, intelligent och sällskaplig, småpratar gärna och svarar på tilltal.

Pälsen hos en turkisk van

Pälsen är halvlång, av silkig kvalité, saknar underull och är mycket lättskött. Färgen är kalkvit utan spår av gult. Idealet har bara färgad svans och två fläckar i pannan skilda av en vit bläs, men standarden säger att extra kroppsfläckar inte är diskvalificerande vid bedömning.

Storlek och utseende på en turkisk van

Turken är en medelstor katt som är lång i kroppen men ända muskulös och kraftig. Benen är av medellängd och tassarna är runda med tofsar mellan tårna. Den medellånga svansen är buskig.

Huvudet är triangelformat och nosen är medellång och rak. Ögonen, som är stora, ovala och sitter något snett, har som färg ljust bärnsten, blåögd eller oddeyed. Öronen, välpälsade och stora, sitter högt på huvudet.

Turkisk vans historia och ursprung

Turkisk van kan sägas vara en angoravariant och angoran är en gammal ras som faktiskt var vår vanligaste raskatt på 1600-1700 talet.

Den turkiska vanens födelse går dock tillbaka till så nyligen som på 1950-talet, då två kattintresserade engelskor befann sig vid sjön Van i östra Turkiet. Där fick dom se långhåriga angoratypade katter, vita med kastanjeröd svans och kastanjeröda fläckar i pannan. Katterna tycktes vara helt orädda för vatten och simmade ofta i bäckar och vattendrag. De två engelskorna blev så förtjusta i katterna att de beslöt att ta med sig två katter när dom återvände till England.

År 1959 importerades ytterligare ett par katter för att bredda avelsbasen, och på 1980-talet importerades återigen några turkisk van till England.

De vanligaste kattraserna i Sverige

Visste du att Kattförbundet SVERAK utfärdar ca 15 000 kattstamtavlor per år? Vill du veta vilken plats turkisk van hamnade på i topplistan föregående år? Besök sverak.se för svaret (direktlänk)

Turkisk van till salu

Besök våra kattannonser “turkisk van till salu” för att se pris och tillgängliga kattungar från uppfödare som är medlemmar i Kattförbundet SVERAK.

Har din katt sprungit vilse?

Visste du om att det finns en sida där man kan söka efter sin saknade katt eller registrera om man hittat en katt? Besök Saknad katt via länken för mer information. 
 

Försäkra din turkiska van med rabatt på kattförsäkring hos Agria

Bli medlem i en SVERAK-kattklubb och få 15% rabatt på din katts försäkring hos Agria. 
Läs mer om hur det går till här.

 

Vill du veta vilka kattklubbar som ingår i SVERAK? Se hela listan av kattklubbar i Sverige här.